Book her

 

Verdensarven på Rjukan

Opplev hele historien om Rjukan og se alle attraksjoner

Facebook Print

Som verdensarvsted kan Rjukan fortelle historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft på sin vei fra høyfjellet til havet, om den elektriske kraften som skaper grunnlag for prosessindustri og arbeidsplasser til folket, historien om framveksten av velferdsstaten Norge; – fra fattigst til rikest på 100 år. Rjukans historie er ikke bare lokal, – den er nasjonal og internasjonal. Her har spenstige saker skjedd før, her kan spenstige saker skje igjen.

Kampen om tungtvannet  Tungtvann ble oppdaget som et biprodukt på begynnelsen av 30-tallet. Dette skulle få betydning for Rjukan under 2. verdenskrig. Kampen om tungtvannet, våpenkappløpet om framstillingen av atombomben. 4 aksjoner satte Rjukan på Verdenskartet:

November 42: engelske kommandosoldater gjør et mislykket raid og styrter i Rogalandsheiene

Februar 43: norske soldater forserer juvet og sprenger tungtvannsfabrikken på Vemork, ikke et skudd løsnet, ikke et menneske drept, en av verdens mest berømte sabotasjeaksjoner

November 43: Rjukan bombes med over 570 tonn bomber, 21 sivile liv tapt

Februar 44: Jernbaneferja D/F”Hydro” med tungtvann om bord senkes på Tinnsjøen, 18 liv tapt

Rjukan i dag I 1963 ga Norsk Hydro beskjed om at all prosessindustri på Rjukan på sikt skulle avvikles. Rjukan gikk inn i en stor omstillingsperiode. Siste lass med kunstgjødsel gikk fra Rjukan i 1991, med tog på Rjukanbanen, jernbaneferja «M/F Storegut” over Tinnsjøen, tog på Tinnosbanen til Notodden, og tog på Bratsbergbanen til Herøya. Det er fremdeles en del industri igjen på Rjukan, men utviklingen har lært oss å søke flere ben å stå på. I 1988 åpnet Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. Det skapte ny virksomhet og nytt liv i gamle bygninger, det ga oss et løft i selvfølelsen.

I dag er hovedsatsingsområdet reiseliv, – ski og fjell om vinteren, reiseliv i industriens vugge om sommeren. Men fremdeles har ordet industri god klang på Rjukan, – spesielt om den er framtidsrettet!

Kilde: Visit Rjukan

Nyhetsbrev

Gå ikke glipp av de gode nyhetene. Meld deg på vårt nythetsbrev slik at du får med deg hva som skjer.

Facebook

Siste nytt får du alltid på …

Facebook-siden vår

Kontakt

Gaustablikk Høyfjellshotell AS
Kvitåvatnvegen 372
N-3660 Rjukan
Tlf: +47 35 09 14 22
Fax: +47 35 09 19 75
Epost: gaustablikk@gaustablikk.no

Sport-1-Gaustablikk
Pose-Sekk_logo